Luistelua luonnonjäällä – retkiluistelu

vauhdissa2

Kuva: Katri Tuusulanjärven jäällä 30.11.2007

Merimelojille järjestämämme retkiluistelukurssin siivittämäni minua pyydettiin kirjoittamaan lyhyesti ja ytimekkäästi lajista seuran lehteen. Annettuun 1500 merkin maksimipituuteen sain sovitettua seuraavan tekstin.

***

Pakkaan repun. Vaihtovaatteet, taukotakki vesitiiviiseen melontasäkkiin. Monitoimityökalu, nippusiteitä, teippiä, ensiapupakkaus. Heittoköysi, jäänaskalit kaulaan, vielä kuumaa juomaa termospulloon. Reppu sisältöinen tarvittaessa kelluttaa, tarjoaa kuivaa päälle ja juomaa janon sammuttajaksi. Ulkoiluvaatteet päälle, kengät jalkaan, luistimet ja jääsauvat kouraan. Vielä tarkistus että luistelutoverilla on sama varustus ja matkaan rantaa kohden.

Rannassa muutama jääsauvan kopautus – kirkasta teräsjäätä on kymmenisen senttiä, hyvältä näyttää. Jäälle ja luistimet jalkaan. Lähdemme kahdestaan luistelemaan, aluksi rauhallisesti, jääsauvalla koetellen, jään ääniä kuunnellen. Katse tarkkailee uutta hienoa jääkenttää. Missä näkyy rajoja, missä jään laatu vaihtuu? Toinen luistelee edellä, toinen samaa reittiä sopivan välimatkan päässä. Ylitämme jäätymisrajoja, koettelemme jääsauvalla. Aurinko paistaa, taivas on kirkas, pakkanen nipistelee nenänpäätä.

Tieto jäästä karttuu ja voimme lisätä vauhtia. Retkiluistinten pitkät terät mittaavat jääkenttiä. Luistelemme tunnin toisensa jälkeen, maisemat vaihtuvat. Pidämme taukoja, valokuvaamme, ihailemme maisemia. Lauttasaaresta lähdimme, Skorvö kääntöpisteenä nautimme uusien jäälakeuksien laulusta. Vähitellen palaamme lähtöpisteeseen, hämärä laskeutuu.

Suomen Retkiluistelijat ry, suomalaisen retkiluistelun ”kattojärjestö” järjestää jäätilanteen salliessa lähes joka viikonloppu ohjattuja retkiä, joilla voi nauttia luistelusta turvallisesti ryhmässä, kokeneen retkenvetäjän ohjaamana. Osallistujan tulee saapua retkelle oikein varustautuneena ja luistelutaitoisena, vastuu turvallisen kulkureitin valinnasta on retkenvetäjällä. Ryhmässä toiminta ja retkien käytännöt opetetaan erityisillä tulokaskursseilla, jollaisia on Merimelojillekin järjestetty. Yksin tai vajain varustein ei jäille ole syytä lähteä.

Kirjoittaja on Suomen Retkiluistelijat ry:n retkenvetäjä.

***

Huom! Muistathan ettei jäille luistelemaan ole syytä lähteä yksin. Suomen Retkiluistelijat järjestävät jäsenilleen koulutusta ja ohjattuja turvallisia retkiä. Jäälle otetaan aina mukaan luistinten lisäksi naskalit kaulaan, jääsauva, heittoköysi, reppu jossa vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna, sekä ensiapuvälineet. Painonsäästön vuoksi varusteista ei tingitä – sen sijaan kukaan ei kiellä miettimästä mukana olevien varusteiden painoa ..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: