Lahti-Judinsalonselkä-Lahti: 150 km luistelua Päijänteellä

musta_jää

Kuva: Katri Päijänteen Tehinselällä

Lahti-Jyväskylä -luistelu tuntuu olevan jotain, joka jokaisen paljon luistelevan skrinnarin pitää kerran kokea. Niinpä mekin päätimme lähteä, Vesa Hartmanin ja muiden lahtelaisluistelijoiden raportoimien hyvien jäiden innoittamana.

Lähdimme 19.12. klo 7.30 Lahdesta ensin Vesijärveä ja sitten Päijännettä pitkin kohti Jyväskylää. Pulkkilanharjulla kohtasimme edellämainittuja luistelijoita. Eriasteisissa jääkukkapelloissa luistelemisen jälkeen matka jatkui myötätuulessa Tehinselän paljaiden ja kohtalaisen sileiden jääkenttien yli pohjoiseen. Matka taittui sen verran hyvää vauhtia, että ehdimme jo ajatella alittavamme asettamamme 10 tunnin aikatavoitteen reilusti.

Mitä vielä. Judinsalonselällä piti hieraista silmiä oikein kahteen kertaan – avovettä. Avovettä selän laidasta laitaan ja eteenpäin kauas horisonttiin. Ei kiertotietä. 75 km luistelua takana ja auto Lahdessa. Hetken tuumailun (ruokatauon siis) jälkeen totesimme, ettei auta. Jyväskylä jäi tällä kertaa saavuttamatta.

Seuraavat tunnit saimmekin sitten puskea vastatuuleen takaisin kohti Lahtea, jonne saavuimme 10 h 30 min lähtömme jälkeen. Samat 150 km tuli luisteltua jotka pitikin, mutta mukavan myötätuuliretken sijasta puolet vastaiseen. Mukava retki toki, mutta vähän eri tavalla kuin oli ajatus. Ehkä sinne Jyväskyläänkin sitten joskus.

Mittaridataa: matka GPS:n näytöllä 151 km , keskinopeus taukoineen 14,1 km/h, luistelun keskinopeus noin 16,5 km/h. Jyväskylään olisi jaksettu ja ehditty hyvin, jollei jää olisi loppunut kesken – myötätuulessä luistelun keskinopeus noin 20 km/h. Paljaan jään osuuksilla 22-24 km/h. Keskisyke 130.

Jääkukan tiheys vaihteli kovasti matkan aikana, pienentyen vähitellen kohti Tehinselkää. Sykemittari-GPS paljasti, että vakiosykkeellä vauhti oli sileällä jäällä tai ohuessa jääkukassa jopa 4 km/h kovempi kuin tiheässä jääkukkapellossa. Jääkukka lisää siis kitkaa havaittavasti.

Reitti Garmin Connectissa. Se tulkitsee matkan pituudeksi jostain syystä 149,3 km, samoin Garmin Training Center. Voitte uskoa että oli tarpeeksi luisteltavaa, yksi kilometri sinne tai tänne.

2 Comments on “Lahti-Judinsalonselkä-Lahti: 150 km luistelua Päijänteellä

  1. Milloin tämän luisteluretken teitte. MInulla olisi tarkoitus aloittaa huomenna Kuhmoisista ja olla illalla Jyväskylässä

  2. Jaa, tekstistä ei näköjään käy ilmi vuosiluku – joulukuussa 2009. Päijänteellä on ollut monta luisteluryhmää liikkeellä kuluneen viikon mittaan. Vaikka jää on sileää, vaaranpaikkoja löytyy – en suosittele lähtemään, ellet osaa arvioida itse jään kantavuutta jääsauvalla sekä näkö- ja kuulohavaintojen perusteella. Lisäksi kannattaa ottaa kaveri mukaan. Kahden on paitsi turvallisempaa, myös hauskempaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: