Luistelun perustekniikasta

Luistelun, oli se sitten retkiluistelua, taitoluistelua, pikaluistelua tai jääpelien luistelua, tekniikan peruselementit ovat samoja.

  • Puristus (tuttavallisemmin potku) koko terällä sivulle. Puristus suoritetaan reittä ojentavilla isoilla lihaksilla (vrt. Kummelin Timo Silakan opetus ”purista perseellä”). Edellytyksenä tälle on riittävän syvä polvikulma, josta jalka pääsee ojentumaan (mutta ei ns. lukkosuoraksi asti). Valitettavan moni luistelee polvet suorana ja käyttää vain reiden loitontajia, jotka ovat suhteellisen heikot.
  • Liu’un aloitus lievästi etuviistoon, liukuva jalka lähtee puristavan jalan vierestä. Niin läheltä että kenkien sisäsyrjät lähes koskettavat yhteen.
  • Painonsiirto puristavalta jalalta liukuvalle jalalle
  • Liuku luistimen koko terällä terää kanttaamatta, niin että painopiste on terän yläpuolella (liukua voi jatkaa pysähdykseen asti kaatumatta sivulle).
  • Puristuksen jälkeinen jalan palautus takakautta keskilinjaan.
  • Vartalon asento hieman etukumarassa, sitä syvemmällä mitä kovempaa luistellaan. Yksi nyrkkisääntö retkiluisteluun on: pidä liukuvan jalan varpaat, polven etuosa ja olkapää sivusta katsottuna samalla pystysuuntaisella linjalla. Vastatuulessa niin syvälle kuin rahkeet riittävät, silloin olkapää voi olla edempänä.

Suurimman osan retkiluistelijoista kannattaa omaa tekniikkaa pohtiessa keskittyä näihin, hienouksiin voi syventyä sitten kun taloudellinen perustekniikka on hallussa.

Samat asiat löytyvät esimerkiksi Oulun Tarmon luistelutekniikkasivuilta ja kuvitettuna US Speedskatingin opasvihkosena.

US Speedskatingin tuottama video havainnollistaa edellä esitettyä. Lisäksi muutama esimerkki perustekniikasta retkiluisteluretkellä (yours truly) osoittamaan, että reppu selässä retkellä suurin ero pikaluistelutekniikkaan on pystympi (pikaluistelun näkökulmasta huonompi) asento:
Paljas jää: http://www.youtube.com/watch?v=pkVfqbpzc-c
Jääkukkainen jää: http://www.youtube.com/watch?v=oyW-AgaMLck
Pehmeä, huonosti luisteltava jää: http://www.youtube.com/watch?v=u3g99JHiYhg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: