Lahti-Jyväskylä, 155 km luistelua

Luistelimme Lahti-Jyväskylä -reitin Vesijärven ja Päijänteen jäitä.

Päijänteeltä kantautui menneen loppuviikon aikana yhä parempia ja parempia jäätietoja. Reitti Lahdesta Jyväskylään voisi olla luisteltavissa, ensimmäistä kertaa vuosiin. Viikonlopuksi oli kuitenkin kalenterissa Suomen Retkiluistelijat ry:n vetäjien koulutusviikonloppu – mikä neuvoksi? Onneksi meidän osuutemme viikonlopun koulutussisällöstä saatiin viime hetkellä aikataulutettua lauantaille – kiitos siitä asianosaisille!

Vetäjien tilaisuus pidettiin merijäiden äärellä Kasnäsissä, josta lähdimme ajamaan kohti Lahtea jo kello 4:30 aamuyöllä. Lahdessa oltiin noin kahdeksalta ja liikkeelle päästiin kymmentä yli.

Matka sujui tasaista vauhtia ilman kummempia kommelluksia. Railoja kierrettiin, heikon jään alueiden ohi pujoteltiin taidolla ja ennakkotiedustelua tehneiltä kuulluilla nuoteilla. Kunnollinen evästauko pidettiin puolimatkassa pienessä saaressa keskellä isoa, hiljaista järvenselkää.

Vääksystä lähteneen bussiretken muurahaisarmeija ilmestyi näkyviin heti Pulkkilanharjun ylityksen jälkeen. Pysähdyimme kohdalle vaihtamaan muutaman sanan ennen jatkamista.

Koli-koli-jäitä riitti pitkin matkaa. Jäykkä hiilikuitumono tuntuu välittävän kaikki tärinät jalkaan saakka – sen kyllä huomasi perille päästyä. Oli reitillä toki suuria täysin sileitäkin osuuksia, Kärkisten salmen molemmin puolin pinnaltaan pehmeitä, muuten erinomaisia. Oliskohan pinnan pehmenemisen syynä ohut lumihuntu joka satoi, vai jäänalaiset virtaukset? Ristiselälle päästessä lumihuntu muuttui lähes täysvalkoiseksi, mutta jään pinta muuttui takaisin kovaksi. GPS:n mukaan luisteluvauhti pehmeällä pinnalla tippui 2-3 km/h.

Vääksyn kanava jouduttiin ohittamaan kävellen, muuten koko matka (evästaukoa lukuunottamatta) taittui luistimet jalassa.

GPS-datasta sen verran, että luisteluvauhti vaihteli haarukassa 18-23 km/h, kokonaiskeskinopeuden jäädessä huomattavasti alhaisemmaksi taukojen,railojen ja virtapaikkojen varovaisen etenemisen takia. Mutta eipä tuolla niin väliä, kaikki nuo kuluvat retkeen ja ovat osa suuren elämysmatkan kokonaisuutta!

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – siispä videokooste retkeltä:

Varoitus: Edellä olevat tiedot järvien jäistä ja luisteltavuudesta ovat vanhentuneita. Kertojan ovat Suomen Retkiluistelijat ry:n koulutettuja ja kokeneita luisteluretkien vetäjiä. Jäälle ei pidä mennä yksin. Varusteena on syytä olla jäänaskalit, heittoköysi, vesitiiviisti pakatut täydelliset vaihtovaatteet, jääsauva ja sen käyttötaito, käytännön jäänarvioinnin taidot, sekä terve järki. Jollet ole aivan varma mitä olet tekemässä, pysy rannalla!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: