Luonnonjäältä rullille

Kuten moni muukin meloja, olen talvisin harrastanut retkiluistelua monia vuosia. Kevään tullessa laji on vaihtunut takaisin melontaan kertarysäyksellä. Viime vuonna hommasin Katrin esimerkin innoittamana ja hetken mielijohteesta rullaluistimet. Alku oli yllättävän epävarmaa. luistinten hallinta, eritoten jarruttaminen ja vauhdinhallinta yleensä, poikkeaa suuresti retkiluistelusta. Ja ne alamäet! Muutaman Tuusulanjärven kierroksen jälkeen edistyin jo viime kesälomalla kaupunkiluistelun pariin. Jarrupalalla jarruttamisenkin opin – nyt voin laittaa luistimet jalkaan jo kotona, eikä lenkin aloitus eteläisestä Helsingistä ole ongelma. Kokenut jääluistelija oppii lajin nopeasti.

Viime kaudella luistimia ostaessani en selvästikään vielä tiennyt, miten rullaluistimet tulee valita. Mikä on oikea koko? Tänä keväänä havaitsin kartuttaneeni kokemusta aiheesta – kantapään kautta (tai pikemminkin varpaiden). Ensimmäinen luistinhankintani, K2 Radical Pro (kuva), on luistimena mitä mainioin, mutta ikävä kyllä melko leveään jalkaterääni liian kapealestinen. Ostaessa en tiennyt, ettei luistimen kuulu olla ihan niin tiukka, että varpaat puristuvat tiiviiseen nippuun..

K2 Radical Pro tuntuu olevan varsin mainio rullaluistin. Siinä on 
puolikorkea varsi, joka vastaa tukevuudeltaan suurin piirtein SNS Pilot 
-monoa ja sopii kokeneelle jääluistelijalle lajin opetteluun. Pyöriä on 
neljä, kaksi etummaista 100 mm halkaisijaisia ja kaksi takimmaista 110 mm. 
Jarruttamiseen on jarrupala. Minun luistimeni ovat kokoa 43.5 ja ovat 
tällä hetkellä myytävänä hintaan 150 euroa. Pyörät ja laakerit ovat 
kunnossa ja jarrupala vaihdettu.

Kuten edeltä voi päätellä, hankin jokin aika sitten jalkateräni muotoon paremmin sopivat luistimet. Powerslide R2 -pikarullaluistin 4 x 100 mm pyörillä ei ole jokaiselle sopiva vaihtoehto, mutta itse huomasin pitäväni niistä likipitäen ensi liu’uista alkaen. Matalanilkkainen kenkä edellyttää melko hyvää luistelutekniikkaa (sekä tietenkin nilkan hallintaa), mutta luistelu niillä on hauskaa puuhaa. Jos unohdetaan koko ja jalkaan sopivuus, sanoisin että melonnassa K2 Radical Pro vastaa hyvää kuntokajakkia ja Powerslide R2 vastaa masters-kilpakajakkia. Jotain kertoo se, että aluksi välineissä ja harrastuksessa edelläni ollut Katri peesasi uushankintaani ja tilasi Powersliden hieman korkeampivartisen R4-mallin 🙂

Vaikka olen rullaluisteluharrastuksessa melko märkäkorvainen tekijä, sen verran alkoi heti mopo keulimaan, että toinen lenkkini uusilla luistimilla oli noin 70 km mittainen kiertely kotoa pitkin Kehä kolmosta ja takaisin. Loppupuolella alkoi jo hieman nilkkoja väsyttämään, mutta jalkaterät voivat hyvin oikeankokoisissa luistimissa – siitäkin huolimatta, että pikaluistinten hiilikuitu/lasikuiturakenteinen, nahkapäällysteinen kenkä on varsin kova.

Kannattaa siis valita heti oikeankokoiset luistimet. Ne eivät saa puristaa jalkaa mistään, mutta eivät saa myöskään hölskyä jaloissa. Suoraan pikaluistimiin ei kannata siirtyä, ellei luistelutekniikka ole todella hyvin hallinnassa.

Varoitus: oikeilla välineillä rullaluistelun vangiksi voi jäädä kertakokeilulla! Olen huomannut kuin vaivihkaa käyneeni jo useamman kerran melonnan sijasta lenkillä rullaluistimilla. Tunti-pari arki-iltana kuluu kuin siivillä. Eihän tästä melonnan korvaajaa tule, mutta vaihtoehtoinen kuntoilumuoto kesäviikonlopuille, silloin tällöin arki-illoillekin.

2 Comments on “Luonnonjäältä rullille

  1. Nyt on kertynyt uusilla luistimilla useampi sata kilometriä, tarkkaan en ole laskenut. Erinomaista vaihtelua melojalle! Jalkakin sopeutuu koviin pikaluistinkenkiin, pitkät matkat eivät enää ole siinäkään mielessä ongelma.

    Välineisiin liittyvä havainto, joka voi kiinnostaa muitakin luistimia ostavia/vaihtavia: hommasin luistinten mukana tulleiden pyörien tilalle Matter G13 -pyörät (F2-kovuus), samanlaiset joita maratonluistelun tähdet käyttävät maantiekilpailuissa. Luistelukokemus parani entisestään. Pyörät rullaavat paremmin ja tärisevät selvästi vähemmän kuin alkuperäiset Powerslide Infinity -pyörät. Kannattaa siis heti alussa hankkia kunnolliset pyörät.

  2. Hei.

    Vieläkö sinulla noi k2 luistimet ovat myynnissä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: